1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пострадало розово пеликанче има шанс отново да полети

Пострадало розово пеликанче има шанс отново да полети

Птицата е била намерена в безпомощно състояние на Бургаския плаж „Солниците"

Младият розов пеликан, който е бил намерен в безпомощно състояние на Бургаския плаж „Солниците", и транспортиран в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, има шанс отново да полети. Птицата е открита пред новостроящ се хотел от Десислава Дамянова, която веднага подала сигнал на зеления телефон на РИОСВ-Бургас.

След прегледа е станало ясно, че пеликанчето, кръстено от хората, които са го намерили - Филип, е с много голяма и дълбока порезна рана до основата на дясното крило. Самото крило не е счупено, но птицата е загубила много кръв, тъй като е нарушена целостта и на голям кръвоносен съд, и има подкожен емфизем (през раната е навлязъл въздух в тялото).

Самата рана била много дълга, над 20 см с абсолютно правилни ръбове. Причинителят на раната няма как да бъде посочен на сто процента, но най-вероятно става въпрос или за близък контакт с перка от ветрогенератор или за нараняване, получено при прелитане на младия и неопитен пеликан над стърчащи режещи предмети. С такива изобилстват строежите по Черноморието и съоръженията в промишлените зони и пристанищата на крайморските ни градове, коментират от "Зелени Балкани".

Раната е била зашита от специалист и сега Филип има назначени лекарства, с които природолюбителите се надяват да овладеят тежкото му състояние. Много е вероятно дори да може да лети отново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.