1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потъването на Лондон и Ню Йорк се отлага

Потъването на Лондон и Ню Йорк се отлага

Най-вероятното увеличение на световните води остава между 20 и 60 см - промяна, която би била унищожителна за малки островни държавици

Британската метеорологична служба (Met Office) намали наполовина предполагаемото покачване на световното морско равнище, което според някои е пример за "преувеличаване" на евентуалните последици от глобалното затопляне, пише vesti.bg. Докладът на британските специалисти представлява обстоен преглед на всички сериозни изследвания на климата през последните години.

Досега учените прогнозираха, че океаните ще се вдигнат с 4 м до 2100 г., застрашавайки съдбата на мегаполиси като Лондон, Ню Йорк и Шанхай. Сега обаче най-лошият предполагаем сценарий е покачване с 2 м, което означава, че Малдивите в Индийския океан и Тувалу в Тихия океан може да потънат завинаги.

За този век обаче най-вероятното увеличение на световните води остава между 20 и 60 см - промяна, която би била унищожителна за малки островни държавици и ниско разположени спрямо морското равнище страни като Бангладеш. Според последните изследвания, голямата система ротационни течения в Северния Атлантически океан, влияещи върху климата и в Европа, не са се забавили, както се смяташе, а може би дори и леко са се засилили напоследък.

Течението Гълфстрийм пази Британските острови топло и опасенията бяха, че ако внезапно забави хода си, може да предизвика втора ледена епоха.

Над 190 страни обсъждат в Канкун, Мексико, как да спрат глобалното затопляне, но разговорите са в застой, тъй като няма съгласие за най-добрия начин, по който да се ограничат вредните въглеродни емисии.

Държавите се чудят дали да продължат Протокола от Киото, единственият съществуващ документ по въпроса, или да подпишат ново законово обвързващо споразумение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.