1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потенциално опасните язовири в Ямболска област са 31

Потенциално опасните язовири в Ямболска област са 31

Повечето от тях са собственост на общините

31 са потенциално опасните язовири в Ямболска област. Повечето от тях са собственост на общините, само 4 се стопанисват от „Напоителни системи". В региона има 299 язовира, но само 240 от тях се използват. Допълнителната проверка на „Язовири и каскади" откри още три проблемни водоема и даде предписания, информира БНТ.

Повечето от потенциално опасните язовири са дадени под аренда. Наемателите мислят преди всичко за рибата, а не за безопасността на населението. Заради рибовъдството масово изпускателните кранове на язовирите са унищожени или бетонирани. Водоемът в Стара река няма изпускателен кран, а преливникът е запушен с чували.

Без изпускателен кран е и язовирът край ямболското село Могила, който е каскаден и при идването на по-големи води може да застраши селото. Местните хора твърдят, че количеството на водата не е намалено, защото язовирът не може да се източва.

От областна администрация обаче уверяват, че потенциално опасните водоеми са под непрекъснат контрол. Междуведомствената комисия за бедствия и аварии е отпуснала средства за ремонт на един от най-големите и най-опасни язовири в Ямболска област - този в Малко Шарково.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.