1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потреблението на въглища в ЕС ще започне да спада през следващото десетилетие

Потреблението на въглища в ЕС ще започне да спада през следващото десетилетие

Общо 21 GW вятърни, соларни и хидромощности ще бъдат присъединени към мрежата само през тази година

След като през миналата зима търсенето на въглища в Европейския съюз достигна връх, потреблението на суровината устойчиво ще започне да спада през следващото десетилетие. Това прогнозират анализатори пред Reuters, чието мнение е подкрепено и от данните на няколко проучвания на европейския енергиен пазар. За възможността 28 гигавата (GW) стари въглищни централи на територията на ЕС да бъдат изключени до 2020 г. предупреди наскоро в доклад Дойче банк.

В същото време данните от Европейската комисия и Point Carbon показват, че към европейската електроенергийната система между 2014 и 2020 г. ще бъдат добавени нови 140 GW "зелени" мощности. Общо 21 GW вятърни, соларни и хидромощности ще бъдат присъединени към мрежата само през тази година. Разширяващият се ВЕИ капацитет ще замени на първо място природния газ, но следващите на опашката са въглищата, смята  анализаторът Крис Вурспулс.

Фактор за намаленото потребление на въглища ще бъде това, че на мястото на старите въглищни централи се появяват нови, по-ефективни такива, които се нуждаят от по-малко количество гориво за производството на единица енергия, пише "Капитал дейли".

"Зелено" влияние

През изминалото десетилетие делът на въглищата сред горивата от европейския енергиен микс относително стабилно заемаше една четвърт, най-вече заради ниските цени на суровината и европейската схема за търговия с въглеродни емисии. Политиките на отделните страни членки за подпомагане на зелената енергия и на нови централи вече започват да оказват своето влияние върху нуждата от въглища. Прогнозата на Goldman Sachs е, че през 2014 г. потребление на въглища в Европа ще намалее с 3.5%.

Нови мощности

Очаква се Германия да добави около 5 GW "зелени" мощности (по данни от Европейската комисия) и още 3 GW през следващата година. След 2015 г. обаче е малко вероятно в страната да се строят нови мощности. Причина за това е комбинацията от ниски цени на електричеството на едро, спада в търсенето, грижата за околната среда и субсидиите за "зелена" енергия. Във Великобритания делът на тецовете в производството на електроенергия ще спадне с 1-2% спрямо последната зима, след като около 5 GW мощности от стари централи бяха изключени, тъй като не покриваха екостандартите на европейската директива за големите горивни инсталации.

Спадът в потреблението на въглища ще задълбочи кризата за въгледобивните предприятия във Великобритания, Полша и Испания, много от които вече поискаха помощ от правителствата, за да компенсират намаляващите цени, разходите по поддръжката и евтиния внос. Основните вносители в ЕС са Русия и САЩ, където природният газ е по-атрактивна възможност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.