1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потребностите на човечеството могат да бъдат задоволени само с енергия от вятъра

Потребностите на човечеството могат да бъдат задоволени само с енергия от вятъра

До този извод стигнаха две независими групи американски специалисти

Потребностите на човечеството могат да бъдат задоволени само с енергия от вятъра. До този извод стигнаха две независими групи американски специалисти. Изводът обаче незабавно предизвика критики, че твърдението е несериозно, защото не отчита сложността на икономическите и технологичните пречки за реалното повсеместно използване на вятърни централи, пише БТА.

Според едното изследване, извършено от специалисти на калифорнийския филиал на вашингтонския научен институт "Карнеги", енергията от вятъра надхвърля потребностите на човечеството 20 пъти. Затова според климатолога Кен Калдейр "въпросът в действителност зависи не от наличието на ресурси, а от икономически и инженерни решения".

Второто изследване на екип от Станфордския университет е публикувано в "Протоколи на Американската академия на науките". Учените, ръководени от Марк Джейкъбс, оценяват потенциала от вятърната енергия на планетата като малко по-нисък, но пак са убедени, че той е напълно достатъчен за сегашните потребности. За да се използва той, е необходимо съществуващите ветрогенератори да бъдат увеличени 100 пъти.

Никой обаче не знае икономически и технологично приемлив начин за решаване на тази задача. Затова според някои тези изследвания са откъснати от действителността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.