1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 230 млн. хектара гори по света ще изчезнат до 2050 г.

Повече от 230 млн. хектара гори по света ще изчезнат до 2050 г.

Това твърди международната екоорганизация WWF в новия доклад "Живи гори"

Повече от 230 млн. хектара гори по света ще изчезнат до 2050 г., ако не бъдат предприети незабавни мерки за намаляване на обезлесяването, твърди международната екоорганизация WWF в новия доклад "Живи гори". Днес беше представена първа глава от документа, който ще се публикува на части през следващата година.

За последните десет години най-много гори са били изсечени или унищожени в Бразилия, Австралия, Индонезия, Нигерия и Танзания, пише в доклада.

Природозащитниците предлагат политиците и бизнесът да се ангажират с преустановяване на унищожаването на горите до 2020 г. По този начин щяла да бъде избегната опасността от климатичните промени и загубата на ценни животински и растителни видове. На практика това би означавало изсичането на естествени и полуестествени гори да бъде сведено до нула и да се за държи на това равнище. Сега по света изчезват 13 млн. хектара годишно.

Заради растящото население на Земята пречка пред амбициозната цел за опазване на горския фонд е увеличеното търсене на храни, суровини и гориво. Според WWF до средата на века броят на хората на планета ще достигне 9 млрд. души.

"В краткосрочен план спирането на обезлесяването е въпрос на по-добро управление", обяснява  директорът на програма "Гори" на WWF Род Тайлър. "Но с нарастването на населението ще трябва да намалим свръхконсумацията на храна и енергия и да повишим производителността на селските и горските стопанства."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.