1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 30 000 декара земеделски земи са под вода

Повече от 30 000 декара земеделски земи са под вода

Поради обилните валежи има вероятност да пропадне засяването на пролетните култури

Земеделски производители са притеснени за реколтата си заради обилните дъждове и наводненията. Те искат спешна среща с агроминистъра Мирослав Найденов, на която да им се обяснят мерките за компенсиране на фермерите за напълно пропадналите площи с посеви. Това съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в сряда, съобщи mediapool.bg. От организацията настояват техни представители да бъдат включени в групите на регионалните координатори, които обследват и констатират щетите вследствие на наводненията.

Повече от 30 000 декара земеделски земи, засадени с пшеница и рапица, и близо 6 000 декара гори са под вода заради обилните валежи в района на градовете Елхово и Болярово, посочиха от АЗПБ, позовавайки се на информацията на кмета на община Елхово Петър Киров.
Посевите са почернели и изгнили, тъй като наводненията продължават вече месец, посочват членове на АЗПБ от Елхово. Според техни данни, които съвпадат с тези на Института по метеорология и хидрология към БАН, в района само през вчерашния ден падналите валежи са над 20 литра на квадратен метър, а за февруари са се изсипали близо 190 литра вода на квадратен метър.

Поради обилните валежи има вероятност да пропадне засяването на пролетните култури кориандър и слънчоглед. Причината е, че кориандърът се сее през февруари, но заради валежите не може да се работи на полето, тъй като почвата е мокра. Засаждането на слънчоглед също е пред провал в случай, че валежите продължат до края на този месец, предупреждават от организацията.

Освен обилните валежи на дъжд през последния месец, друг фактор за кризисната обстановка в района е и огромното количество сняг, което падна в началото на февруари и вследствие на повишаване на външните температури той започна да се топи. Производители от Ямболския регион коментират, че притесненията за тазгодишната реколта са започнали още в края на декември, тъй като тогава за едно денонощие се е излял над 60 литра дъжд на квадратен метър.

Председателят на АЗПБ Христо Цветанов съобщи, че в района на Свищов, Никопол, Белене и Ценово към момента над 20 000 декара изорана земеделска земя и площи засети с пшеница, ечемик и рапица са под вода. Причината за наводнението е високото ниво на река Дунав, вследствие на което се покачва и нивото на подпочвените води и се заливат земеделските площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.