1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 75% от видовете големи хищници намаляват

Повече от 75% от видовете големи хищници намаляват

Учени прогнозират отрицателен ефект и в сферата на селското стопанство

Намаляващият брой на големите хищници като вълци и планински лъвове (пуми) е добра новина за по-малките животни и тревопасни, които са техни жертви. Но от друга страна това може да окаже много голям отрицателен ефект както в околната среда, така и в сферата на селското стопанство. Повече от 75% от видовете големи хищници намаляват, някои от които са застрашени видове, а други са на прага на пълното им заличаване от световната екосистема. Най-силно засегнатите региони са Североизточна Азия, Северна и Източна Африка и платото на Амазонската джунгла, пише voanews.com.

Учени от щата Орегон, провели щателно проучване по случая, известяват, че намаляващата популация на пуми и вълци може да има негативен ефект върху възстановяването и залесяването на райони, пострадали при различни природни бедствия. Спадът в популацията може да доведе до нарастващ брой гризачи, зайци, елени и други животни, чиято основна храна се състои от дървесни кори и различни селскостопански култури.

В някои региони на Африка драстично намалялата популация на лъвове и леопарди е довела до увеличаване на така наречените маслинови павиани, чиято основна храна са маслините, отглеждани в Северна и Източна Африка. На територията на Аляска е отбелязан голям спад в популацията на морските видри и поради това се наблюдава широкото разпространение на морски таралежи, хранещи се и унищожаващи големи площи от морски водорасли.

Но има и положителна страна - проучването също посочва като основна мярка контролираната репопулация на видовете хищници, характерни за съответния географски регион, като това ще помогне за възстановяване и намаляване на щетите както върху околната среда, така и в сферата на селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.