1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повишава се интересът към инвестиции в алтернативни енергийни източници

Повишава се интересът към инвестиции в алтернативни енергийни източници

Причината за това се дължи на трайната тенденция за поскъпване на конвенционалните горива

Трайната тенденция за поскъпване на конвенционалните горива, повишава интереса към инвестиции в алтернативни енергийни източници. Това заяви в сутрешния блок на България он ер зам.-председателят на Асоциацията на енергийните агенции у нас Здравко Георгиев.

Според него, една от най-перспективните сфери в областта на "зелената" енергия е производството на ток от биомаса. Преди година използването на отпадна дървесина за огрев е представлявало 60% от цели обем на добивана от ВЕИ енергия. Проблемът според експертите в бранша, е неефективното хабене на ресурсите, при което голяма част от енергията се губи.

От Асоциацията изчисляват, че при използване на остарели печки на дърва, каквито все още масово се употребяват у нас, коефициентът на полезно действие е 30-40 на сто. За сравнение при съвременните печки с пелети добитата енергия е с коефициент на ефективност 85-90%.

Към момента у нас има две централи за топлинна енергия, добита изцяло от биомаса. Прогнозите са, че до 2020 г. общият обем на мощностите ще достигне 100 мегавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.