1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повишаването на равнището на Световния океан не може да бъде спряно в следващите няколко века

Повишаването на равнището на Световния океан не може да бъде спряно в следващите няколко века

Процесът може да бъде забавен и да ни спечели малко време за адаптация, твърдят учени

Повишаването на равнището на Световния океан не може да бъде спряно в следващите няколко века, независимо от това дали рязко намаляване на въглеродните емисии ще доведе до понижаване на глобалните температури. Процесът обаче може да бъде забавен и да ни спечели малко време за адаптация, твърдят учени в публикации в сп."Нейчър".

Много климатични изследвания показват, че увеличаващите се парникови газове са помогнали да се увеличат средните температури на повърхността на планетата с около 0.17 градуса по Целзий в периода 1980-2010. Ефектът върху морското равнище е средно повишение от 2.3 мм между 2005 г.и 2010 г., като основната причина е топенето на ледниците и снежната покривка по планините.

Покачване на Световния океан заплашва начина на живот на около една десета от световното население, живеещо в ниско разположени райони на сушата и по острови, застрашени от пълно потапяне. Над 180 държави водят преговори за глобален климатичен договор, който да влезе в сила от 2020 г. и да принуди всички да намалят въглеродните си емисии, за да ограничат глобалното затопляне под 2 градуса за този век. Според учените това е минималното за избягване на катастрофални промени.

Но дори да се реализират най-амбициозните планове за намаляване на емисиите, това няма да спре покачването на Световния океан заради топлинното разширяване на водата, твърдят учени от американския Национален център за атмосферни изследвания, американската организация Climate Central и Центъра за австралийско време и климатични проучвания в Мелбърн.

Целия материал за повишаването на равнището на Световния океан четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.