1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повишени нива на метан са били открити в питейна вода в близост до кладенци за шистов газ

Повишени нива на метан са били открити в питейна вода в близост до кладенци за шистов газ

Резултатите от проучването "ще ни помогнат да разберем по-добре цялостната картина с потенциалните рискове"

Повишени нива на метан и други странични газове са били открити в питейна вода в близост до кладенци за шистов газ в богатия на гориво регион Марселъс в Пенсилвания, САЩ. Това сочи ново проучване, публикувано на сайта на американската Национална академия на науките.

В случая с метана са отчетени концентрации шест пъти по-високи от нормалното. Робърт Джаксън, учен от Университета "Дюк" в Дърам, Северна Каролина, казва пред NBC News Science, че най-вероятната причина за това са течове от кладенците.

Джаксън и колегите му са анализирали 141 проби с питейна вода от частни кладенци в североизточна Пенсилвания, отстоящи на до един километър разстояние от находища на шистов газ. Екипът е регистрирал и концентрации на етан 23 пъти по-високи от нормата, а в 10 от пробите е открит пропан.

Изследователите са осъществили и химически анализ на въглеводород и хелий, чието наличие в някои проби предполага, че те не идват просто от земята, а от пукнатини в стоманените тръби, използвани за сондажите. Изтичането на метан би могло да бъде резултат от пукнатини в бетонната обвивка, с която са облицовани стоманените тръби. Лошото циментиране позволява на газовете да излязат извън кладенеца и да отидат във водоносните земни слоеве, пише "Дневник".

Според Стив Евърли от лобистката организация Energy-in-Depth метанът се намира навсякъде в проучвания регион, а изследването на екипа от "Дюк" е пълно с неточности.

Радислав Видич, инженер в университета в Питсбърг, който изучава проблемите на околната среда, свързани с хидравличния фракинг, смята, че резултатите, получени от Джаксън и колегите му, "ще ни помогнат да разберем по-добре цялостната картина с потенциалните рискове". При все това обаче, той отбелязва, че проучването е непълно, тъй като не съдържа данни за нивата на метана в региона преди идването на шистовата индустрия.

За да бъдат тези изследвания още по-задълбочени, е необходима и по-голяма прозрачност от страна на компаниите, добиващи газа. Ако те публикуват данни за химическия състав на веществата в кладенците, например, учените ще могат да сравнят техния характер с този на откритите в питейната вода газове, отбелязват експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.