1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Появата на първите сухоземни растения е стартирала серия от ледени епохи

Появата на първите сухоземни растения е стартирала серия от ледени епохи

Това сочат резултатите от ново проучване на университетите в Ексетър и Оксфорд

Ново проучване на университетите в Ексетър и Оксфорд показва как появата на първите сухоземни растения преди 470 млн. години стартирала серия от ледени епохи, пише inews.bg.

Учените си поставили за цел да определят ефектите, които първите фотосинтезиращи растения са оказали върху климата по време на периода Ордовик, който приключва преди около 444 милиона години и се характеризира с масови измирания и на живота в океаните.

По време на Ородовик климатът на Земята постепенно се охладил, което довело до серия от продължителни застудявания. Според учените те са били предизвикани от драматичното намаляване на въглерода в атмосферата, което пък е резултати появата на първите зелени сухоземни растения.

Сред първите растения били предците на днешните мъхове. Изследването показва, че те извличали минерали като калций, магнезий, фосфор и желязо от скалите и водели до тяхната ерозия. При този процес те предизвикали глобално химическо изменение на атмосферата, което имало драматично влияние върху цикъла на въглерода. То може да е причинило и масовото измиране на морския живот от този период, предполагат учените.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.