1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пойните птици се смаляват от климатичните промени

Пойните птици се смаляват от климатичните промени

Смаляването вероятно е станало като реакция на затоплящия се клим

Проучване на близо половин милион пойни птици от над 100 различни вида в Северна Америка показва, че те постепенно стават по-леки, а крилата им по-къси, предаде dnevnik.bg. Учените са склонни да вярват, че причината са по-топлите температури. Смаляването вероятно е станало през последните 50 години като реакция на затоплящия се климат, смята екип от учени от Швейцария и САЩ. В екологията и биологията този феномен се описва от правилото на Бергман от 1847 г. - в резултат на ниските температури в хладните зони животните там са по-големи и обратното. Обикновено тази тенденция се проявява при видове, които живеят в широк спектър от различни географски ширини и дължини.

Международният екип от учени проучил архив с данни за телесните размери на 486 000 птици, уловени от 1961 до 2007 г. в американския щат Пенсилвания. Установените различия в размерите обаче не са големи. За тези 46 години масата на птиците, които мигрират през пролетта, е намаляла средно с 1.3%, обяснява д-р Джош ван Бускирк от университета в Цюрих. Феноменът е особено изразен при представителите на тези пернати видове, които зимуват в тропичните области на Централна и Южна Америка и Карибския басейн.

Някои видове са олекнали по-чувствително. Черешарката е с около 4% по-лека, докато коприварчето с 3.3 %, а червената тангара с 2.3%. Според изследователите обаче промените в телесните размери и масата не вредят на пернатите. Ще се необходими още много изследвания, за да се установи дали евентуалната връзка между климатичните изменения и големината на животните е валидна и при други видове, освен птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.