1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожарът на Витоша е овладян

Пожарът на Витоша е овладян

В резервата "Бистришко бранище" вече няма пламъчно горене

По данни на пожарникари огънят в резервата "Бистришко бранище" е овладян, пламъците значително са намалели. Това потвърдиха и живеещи наоколо. Огнеборците днес ще обхождат терените и ще порверяват за локални огнища, ограничава се броят на доброволците.

Пемиерът Бойко Борисов даде висока оценка на създадената организация при гасенето на пожара на Витоша. Той, вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов посетиха района на пожара и извършиха оглед.

"Благодаря на всички, които се включиха в гасенето на пожара на Витоша и спасиха гората. Благодаря на пожарникарите, военните, работниците от горските стопанства и на доброволците за положение усилия", заяви министър-председателят. 

В резервата вече няма пламъчно горене. Пожарът е локализиран и няма разпространение. От 7.40 часа сутринта хеликоптерите облитат и гасят няколкото останали локални места на горене. Премиерът заяви, че са останали само 4 огнища.

Еврокомисар Кристалина Георгиева похвали властите и противопожарните служби у нас за реакцията им към пожара на Витоша, предаде БНР. Тя обаче предупреди, че е нужна сериозна подготовка за очакваните в бъдеще по-чести и по-тежки природни бедствия:

"Българските власти и пожарната защита се справят много добре. Положението е под контрол. Имахме готовност да добавим един хеликоптер от Румъния, но не се наложи. Ние виждаме, че природата става все по-свирепа и за това, което ни чака в бъдеще, трябва по-сериозно да се готвим. Тази година горските пожари започнаха рано. В момента в Европа в 7 страни има пожари и се очаква, че сезонът тази година може да е по-тежък и по-продължителен. Трябва да се работи за повече техника, повече оборудване, повече екипировка и повече доброволци. Трябва да сме готови за по-чести и по-свирепи природни бедствия", подчерта еврокомисар Кристалина Георгиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.