1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожарът в резервата „Бистришко бранище” не е засегнал жива гора

Пожарът в резервата „Бистришко бранище” не е засегнал жива гора

Причината за огнената стихия най-вероятно е човешка грешка

Пожарът в резервата „Бистришко бранище” на Витоша е изцяло локализиран. Няма засегната жива гора, а само единични дървета. Това каза зам.-изпълнителният директор на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов по време на пресконференция, организирана в МЗХ .

В момента се правят последните просеки, които целят да отделят тлеещите огнища. На мястото има денонощно екипи на пожарната и горските структури, които следят обстановката. Засегната е минимална площ от около 20 хектара суха маса смърчове на по 15-20 години – пострадали от вредители и разразилият се през 2001 г. смерч, допълни още той.

Причината за пожара най-вероятно е човешка грешка, коментира още инж. Дамянов. Повод за тези съмнения е почивният ден, в който се е случил инцидента. Компетентните органи предстои да направят анализ и заключения на ситуацията, след което би могла да се търси причината за възникналия пожар. Изгорялата дървесина няма икономическа стойност, а само научна и екологична, допълни още той. Тя не би могла да бъде изнесена, тъй като се намира на територията на биосферен резерват „Бистришко бранище”.

От началото на годината са възникнали над 280 горски пожара, основната причина е човешка небрежност. Според експертни наблюдения едва 1% от горските пожари възникват по естествени причини, каза инж. Николай Пиронков експерт по опазване на горите в Изпълнителна агенция по горите.

В пресконференцията взеха участие също и инж. Стойчо Бялков – директор „Гори и лесовъдски дейности” в ИАГ, Снежана Петрова - директор на Дирекция Природен парк „Витоша”, доц. д-р Янчо Найденов, директор на Лесозащитна станция – София, проф. Христо Цаков - директор на Института за гората и проф. Пламен Мирчев ръководител в секция лесозащита към Института за гората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.