1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожари в испански туристически район до Валенсия

Пожари в испански туристически район до Валенсия

Между 20 и 45 хил. хектара площ е изпепелена

Най-малко 2000 души бяха евакуирани от популярен испански туристически район до Валенсия, след като най-големите от над десетилетие насам пожари излязоха извън контрол. Огромни облаци пепел се изсипаха върху третия по големина град в Испания, съобщи Ройтерс.

Според медийни информации между 20 и 45 хил. хектара площ е изпепелена от два пожара на около 30 км западно от Валенсия на източното испанско крайбрежие.

Няма официални данни за пораженията, но снимки на НАСА показват гъст дим над огромен район, известен с плажовете си. Мнозинството от жителите в района на Валенсия не са застрашени. Летището в града все още работи. Властите са съобщили за Ройтерс, че два дни след началото на пожарите около 2000 души са били принудени да напуснат домовете си, но много от тях вече са започнали да се завръщат, пише БТА.

Пожарите, които още не са потушени, избухнаха след седмица на огромни жеги и температури от над 40 градуса. По предварителни оценки единият е бил причинен неволно от работници, а другият след запалване на стърнища.

И властите в Гърция предупреждават за повишена опасност от пожари на островите Евбея, Скирос, Лесбос и Хиос. Службата за гражданска защита в южната ни съседка е уведомила за опасността общинските и регионалните служби и ги е призовала да бъдат в готовност. Гражданите се призовават да избягват действия, които биха могли да предизвикат пожари по небрежност, а също и да алармират пожарната служба за възникнали огнища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.