1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПП "Обединени земеделци": България трябва да има независима енергийна политика

ПП "Обединени земеделци": България трябва да има независима енергийна политика

Строежът на АЕЦ „Белене” е икономически нецелесъобразен

България трябва да има независима енергийна политика, която да бъде съобразена с останалите страни членки на Европейския съюз”. Това заяви пред журналисти  в парламента зам.-председателят на ПП "Обединени земеделци" Георги Каркъмов след среща на ръководството на Синята коалиция, на която петте партии обсъдиха внесения вот на недоверие за проекта "АЕЦ Белене".

"Обединени земеделци" са против този вот на недоверие, защото в него не виждаме стабилна държавна позиция за развитието на енергетиката в България, посочи Каркъмов.

Той подчерта, че «енергийната зависимост само от една държава лишава страната ни от възможността да бъде реален партньор с други доставчици”. Вотът на недоверие има популистки цели и ще намери привърженици сред населението от района, където трябваше да бъде издигната централата, смята Каркъмов.

От гледна точка на националните интереси на България строежът на АЕЦ „Белене” е икономически нецелесъобразен и ще донесе големи дългове за бъдещите поколения, категорични са от ПП "Обединени земеделци". Вместо това трябва да се работи за повишена енергийната ефективност на българската икономика, смятат от партията.

Георги Каркъмов подчерта, че българската продукция не е  конкурентоспособна. Една от причините за това е, че енергията, която се влага в производството у нас, има 7 пъти по-висок относителен дял в Брутния вътрешен продукт. Затова, според  "Обединени земеделци", именно там трябва да бъдат насочени държавните ресурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.