1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПП "Зелените" остро протестира срещу предвижданите поправки в Закона за горите

ПП "Зелените" остро протестира срещу предвижданите поправки в Закона за горите

От партията заявяват, че ще организират гражданска инициатива и подписка за референдум

От ПП "Зелените" остро протестират срещу предвижданите поправки в Закона за горите. Днес се очаква промените да бъдат приети от парламента на второ четене в пленарна зала.

От началото на 20 век български парламент не е приемал толкова гороломни и скандални разпоредби за горите, се казва в декларацията на политическа партия "Зелените". Според тях промените са внесени тихомълком и без предизвестие от Комисията на второ четене заедно с добилите известност поправки „Витоша ски“ под надзора на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и председателя на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. Законопроектът идва след безпрецедентна медийна кампания за очерняне на представителите на активните природозащитни неправителствени организации и „Зелените” с клевети и дискриминационни послания, дирижирана лично от премиера и Министерския съвет и организирана от лобистите и  инвеститори на този закон - „Витоша ски“, казват още от "зелената" партия.

Според поправките:

  • Държавните и общинските гори ще могат да се изсичат до 160% от прираста - тоест повече, отколкото растат. Това става с разрешаване  на допълнителна извънредна сеч, равна по обем на допустимата от 10-годишните лесоустройствени проекти, която е 80% – т.е. удвояване на позволените сечи за същия период. Така за няколко десетилетия горите, от които идва 70% от питейната ни вода, ще изчезнат.
  • Позволява се стопанисване на частните гори до 2 ха без лесоустройствен план. Това са 80-90% от тези гори  и практически означава изсичане до  голо.

Целия материал за позицията на ПП "Зелените" относно предвижданите поправки в Закона за горите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.