1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството да забрани използването на въглища заради мръсния въздух

Правителството да забрани използването на въглища заради мръсния въздух

Преминаването към друг тип отопление е труден процес, но той трябва да започне от днес

Правителството трябва да забрани използването на въглища за битово отопление заради мръсния въздух, се казва в прессъобщение на Синята планета изпратено до медиите.

Основната причина за фините прахови частици на национално ниво са битовото отопление на въглища, дърва и брикети, както и трафикът и преобладаващо стари автомобили, които се карат в страната. Поетапно Министерство на околната среда и водите трябва да взима мерки по справянето с всеки един от тези проблеми. Ясно е, че процесите за подобряване качеството на въздуха са бавни и изключително скъпи, като изискват промени в поведенческите модели на населението. Преминаването към друг тип отопление е труден процес, но той трябва да започне от днес, а не да се отлага с времето. Все още държавата няма мерки в посока намаляване съдържанието на сяра и пепел във въглищата за отопление, които се дават като държавна помощ за социално слаби. От 1 година Междуведомствена работна група с представители на всички министерства не може да излезе с предложения.

Всяка година над 18 000 българи умират преждевременно заради мръсния въздух. Недопустимо е държавата да не взима мерки за намаляването на смъртните случаи. Още повече да не се грижи за децата, тъй като те получават хронични заболявания на дихателните пътища.

Според ново изследване, цитирано от Европейската белодробна фондация (ELF) през февруари 2016 г., рискът от заболявания и преждевременна смърт заради излагането на високи нива на замърсяване могат да се проявят и след 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.