1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството драстично сваля подкрепата за енергия от възобновяеми източници

Правителството драстично сваля подкрепата за енергия от възобновяеми източници

Фотоволтаичните инсталации, които са започнали работа тази година ще загубят 39% от доходите си

Правителството драстично сваля подкрепата за енергия от възобновяеми източници, води към фалит милиарди инвестиции и рискува да предизвика криза в банковия сектор. От вторник (18.09.2012) доходът от всички опериращи инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници ще падне значително.

На закрито заседание в петък вечер енергийният регулатор (ДКЕВР) решава драстично да ореже цените за енергия, произведена от възобновяеми източници. Въпреки че законът за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ) гарантира на инвеститорите фиксиран доход за следващите 12 до 20 години, от вторник нататък доходите на всички ветроенергийни паркове ще бъдат намалени с 10%, на фотоволтаични инсталации отпреди 2011 г. с 20%, а фотоволтаичните инсталации, които са започнали работа тази година ще загубят 39% от доходите си.

Тези драстични намаления ще доведат мнозинството от съществуващите инсталации до фалит и това важи с особена сила за малките и средни предприятия, които са дръзнали да предприемат тази инвестиция. Със загуба на доход от 10% до 39% повечето фирми вече няма да могат да покриват вноските по кредитите си. Това означава, че няколко милиарда български и чуждестранни инвестиции и стотици от новосъздадените "зелени" работни места са унищожени в един миг.

Освен това, предстои да се сблъскаме с последиците от това решение и за банковия сектор в България. Досега банките в страната показваха стабилност и изглеждаха незасегнати от финансовата криза в региона, но с фалита на производителите на енергия от възобновяеми източници, банките ще се озоват с огромна сума лоши кредити. Със своите действия правителството рискува да вкара българската банкова система и икономиката на страната в катастрофална криза, отбелязва агенция КРОСС.

Крайните действия, предприети от правителството, подкопават доверието и надеждността на България като европейска дестинация за инвестиции. На инвеститорите, които се довериха на върховенството на закона и последователност от страна на правителството, бе обещана добра възвръщаемост, ако те са готови да инвестират в България и да създадат работни места. Но доверието на инвеститори, вложили пари в проекти, които се изплащат за повече от десетилетие, бе предадено за един ден.

"Посланието до всеки инвеститор, в който и да е сектор в България, е ясно: това, което законът ви обещава днес, може да бъде отменено със задна дата утре. Да инвестираш в България вече не означава да инвестираш в стабилен, надежден Европейски пазар, а по-скоро в неуправляем, хаотичен пазар, където всеки инвеститор зависи от прищевките на непрозрачно и потайно управление", казва Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА.

В своето решение, регулаторът маскира ретроактивното орязване на доходи като такси, необходими за преодоляване на трудностите по интегриране на непостоянните възобновяеми източници на енергия към електроенергийната мрежа. "Това не е нищо друго, освен евтино и зле скроено оправдание от страна на регулатора. Само един пример е достъчен, за да стане ясно колко лишено от логика е това оправдание. Фотоволтаичен проект, който е построен през юни 2012 г. ще плаща такса от 232.64 лева на мегаватчас, докато технически идентичен проект, построен три месеца по-късно ще заплаща 2.27 лева или повече от 100 пъти по-малко. Ангел Семерджиев трябва да се засрами, че е поставил подписа си под толкова очевидна лъжа. Г-н Семерджиев допуска регулаторът да бъде използван, за да налага политически решения и да саботира и подкопава закона", коментира още г-н Ньотликс.

БГВЕА твърдо вярва, че тези действия, които заплашват да съсипят цял един сектор на българската икономика и да застрашат финансовата стабилност и надеждност на страната са незаконосъобразни и много опасни. Асоциацията ще прибегне до всички възможни действия по съдебен ред, за да се пребори с тези действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.