1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството на Кипър отпуска над 25 млн. евро за "зелена" енергия

Правителството на Кипър отпуска над 25 млн. евро за "зелена" енергия

Островната държава се стреми да оползотвори най-ефективно предимствата на географското си положение и климата

Кипър предвижда значително развитие на използването на възобновяеми енергийни източнци през 2011 година. Над 25 милиона евро е одобреният от правителството бюджет на специалния енергиен фонд за въвеждане и експлоатация на източници на "зелена" енергия.

Консумацията на енергия в Кипър от възобновяеми енергийни източници е стигнала 4.8 на сто през изминалата година, съобщи Министерството на търговията, индустрията и туризма. От ведомството изразиха оптимизъм, че страната ще постигне заложената в националния план главна цел - до 2020 година 13 на сто от използваното на острова електричество да идва от възобновяеми енергийни източници.

Правителството одобри новата грантова схема за 2011 година, като над 25 милиона евро ще е бюджетът на специалния енергиен фонд за въвеждане и експлоатация на източници на "зелена" енергия. Действащата в периода 2005-2010 година схема за отпускане на грантове за енергоспестяване и използване на възобновяеми източници на енергия бе на стойност 67 милиона евро.

Островната държава се стреми да оползотвори най-ефективно предимствата на географското си положение и климата. Националният план предвижда да се изградят вятърни енергийни паркове с мощност от 300 мегавата и близо 200 мегавата соларни системи. Значително се увеличава инсталирането на соларни системи на обшествени сгради, училища и в армията.

Кипър очаква делът на възобновяемите енергийни източници в отоплителните и климатичните инсталации да достигне 23 на сто, а в транспорта – 10 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.