1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството на САЩ ще изплати 1 млрд. долара компенсации на индиански племена

Правителството на САЩ ще изплати 1 млрд. долара компенсации на индиански племена

Коренните жители на Северноамериканския континент ще получат средства за добива на природни ресурси от техните територии

Правителството на САЩ ще изплати 1 млрд. долара компенсации на 41 племена на коренни жители на Северноамериканския континент за добива на природни ресурси от техните територии.

Според АП колективният иск е бил внесен от представители на 41 племена от щатите Колорадо, Юта и Ню Мексико, които настоявали американското правителство да им се издължи за добива на петрол, природен газ, дървесина, както и за избиването на дивеча по техните земи.

Според главния прокурор на САЩ Ерик Холдър, решението за изплащането на компенсациите ще сложи край на историческия конфликт между американската администрация и коренните жители на Америка за управлението на природните ресурси на територията на племената.

Представител на ищците е заявил, че средствата ще бъдат използвани за модернизиране на здравната система, развитие на инфраструктурата и подобряване на обществената безопасност в индианските резервати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.