1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството обеща справедлив начин за определянето на такса смет от 2015 г.

Правителството обеща справедлив начин за определянето на такса смет от 2015 г.

Ще бъде създадена работна група, която да изготви новата методология за формирането й

Един стар проблем, за който бизнесът алармира отдавна, може да намери решение от догодина. Поне такова обещание даде правителството в сряда след заседанието на кабинета. Става въпрос за начина, по който се определя такса смет в повечето общини в България - не на база генериран отпадък, а според оценката на имота. Така дори и за сгради, които на практика не се използват, собствениците плащат такса, чийто размер зависи от това колко луксозен и скъп е имотът.

От 1 януари 2015 г. гражданите и бизнесът ще заплащат реална такса смет – на база количеството генериран отпадък, а не незаконен данък, както е в момента, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. От думите й стана ясно още, че ще бъде създадена работна група, която да изготви новата методология за формиране на таксата. В нея ще участват представители на сдружението на общините, работодателските организации, финансовото министерство, депутати.

Проблемът е отдавна

В момента общините масово използват изключението в Закона за местните данъци и такси, което им позволява да начисляват такса смет на база данъчната оценка на имота, пазарна цена или балансова стойност на активите, в случай че не могат да определят реалното количество генериран отпадък.

Според работодателските асоциации, които отдавна настояват за промяна на методологията, в момента има общини, където малко на брой, но високотехнологични фирми плащат голяма част от таксата, въпреки че на практика не генерират почти никакъв отпадък. Така на практика общинската такса се превръща във вид имотен данък. Защото по закон таксите би трябвало да покриват стойността на извършената публична услуга.

Недоволни общини

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) обаче не бяха толкова категорични, че решението, което лансира правителството, е взето единодушно от всички заинтересовани страни.

"Искаме да видим реален алтернативен модел за формиране на таксата, както и изцяло нов Закон за местните данъци и такси, настояваме част от подоходния данък от 10% да отива в общинските бюджети", коментира пред "Капитал Daily" Емил Савов, зам. изпълнителен директор на сдружението. По думите му решението, че е необходим нов начин за формиране на такса смет, е обявено от финансовото министерство на съвместна среща като "политическа заявка" и е по-скоро обещание към работодателските организации, които от години настояват за промяната.

"Да бъде изпълнено подобно начинание през 2015 г. е доста оптимистично. Аз не видях нито анализ, нито стратегия за това как ще бъдат изпълнени тези мерки", коментира пред "Капитал Daily" зам.-кметът по финанси на Столичната община Дончо Барбалов. "Правителството очаква общините да открият начина и се страхувам, че като падне тежестта върху тях, това ще бъде за сметка на гражданите", каза още той.

Липсата на ентусиазъм от страна на общините за промяна на модела е разбираема. Просто защото в момента такса смет е един от основните им източници на приходи и има риск от загуба на голяма част от тях. Столичната община например е събрала 121.6 млн. лв. от такса смет за първите девет месеца на тази година, при положение че всичките й данъчни приходи са 166 млн. лв.

Сегашната заявка на правителството със сигурност е в правилна посока. Остава да се случи, новата методика да е смислена и приложима, и общините да не се възползват от промяната като причина за поредно увеличение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.