1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството одобри доклада за резултатите от Съвета на ЕС по околна среда

Правителството одобри доклада за резултатите от Съвета на ЕС по околна среда

Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, проведено на 6 октомври 2021 г. в Люксембург. В рамките на заседанието министрите обмениха мнения по пакета „Подготвени за цел 55“.  Подчертана бе нуждата от постигане на целите до 2030 г. по справедлив и разходоефективен“ начин, при отчитане на националните особености, защита на най-уязвимите и справяне с негативни социално-икономически последици, в т. ч. ограничаване на енергийната бедност, защита на конкурентоспособността на икономиките и др. Значителен брой държави членки включително и България, заявиха сериозните си притеснения относно предложението на Европейската комисия за разширяване на въглеродния пазар до сградите и пътния транспорт, отчитайки нуждата от допълнителни анализи и предвид очакваните отрицателни социално икономически отражения. 
 
Делегациите обмениха мнения и относно новата Стратегия на ЕС за горите до 2030 г.  Общо бе разбирането, че Стратегията би била добра основа, даваща възможност на Съюза да играе водеща роля в световен мащаб чрез положителен пример за устойчиво управление на горите. Подчертана бе ключовата роля на горите за постигане на целите в областта на климата биоразнообразието, както и нуждата от намиране на правилен баланс за устойчиво управление на горите. 
Министрите обсъдиха и повишаването на цените на енергията в Европа. Подчертана бе необходимостта от предприемане на мерки както на европейско, така и на национално ниво за защита на най-уязвимите граждани и на бизнеса.
Съветът одобри Заключения относно подготовката за срещите по Рамкова конвенция на ООН по изменение на климата /РКООНИК/, които ще се проведат в Глазгоу в периода 31 октомври-12 ноември 2021 г. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.