1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството работи в полза на нарушителите на закона

Правителството работи в полза на нарушителите на закона

Такова е становището на природозащитна организация във връзка с незаконното застрояване на Калиакра

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоява МОСВ да се съобрази с решенията на ЕС в Люксембург и да не се опитва да прави политически сделки с когото и да е било в полза на олигархични кръгове в България. Поводът - манипулативно изведеният резултат от съдебното дело на ЕК срещу България заради застрояването на Калиакра.

Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в зоната Калиакра от европейската екологична мрежа Натура 2000 от строителството на ветрогенератори и голф игрище. Разследването е установило, че правителството незаконно е разрешило построяването им - били са нарушени европейските директиви, унищожени са ценни степни местообитания и са поставени в риск мигриращите птици.

Европейският съд задължават България да демонтира и възстанови степите на мястото на построените генератори и голф игрището. Всички други мерки са само замазване очите на обществеността и местните хора. Това поставя обаче във финансов риск управляващите - възможно е да плащат неустойки на частните фирми и да носят политическата отговорност за действията си.

„Разписаните от МОСВ минимални ограничения в зона Калиакра със заповедта от 28 юли 2017 г. гарантират единствено да няма бъдещо застрояване и разораване на крайбрежните степни местообитания от така наречените понто-сарматски степи (общо 2250 хектара) в района на морския бряг - тясна ивица между 100 метра и 2 км на различните места. (най-широки при Калиакра до 3 км)". Такова е становището на природозащитните организации.

МОСВ и негови служители преднамерено разпространяват невярна информация, че не може да се извършва земеделска дейност, с цел настройване на местните хора срещу мрежата Натура 2000, предизвикване на абсолютно безпричинни протести, отклоняване на общественото внимание от реалните виновници и проблеми на района и по този начин да стане невъзможно предприемане на истински крайни мерки за решаване на проблема - разрушаване на незаконно построените ветрогенератори и голф игрище", допълват още те.

Всичко това се прави в полза на нарушителите на закона, предупреждава коалицията „За да остане природа в България".

Пълният текст на съдебното решение можете да видите ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.