1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството става член на Глобален институт за улавяне и съхраняване на въглерод

Правителството става член на Глобален институт за улавяне и съхраняване на въглерод

Снимка:

Global CCS Institute има политика насочена към ускоряване в световен мащаб на изграждането на инсталации за улавяне и съхраняване на въглерод

Българското правителство взе решение да стане член на Глобалния институт за улавяне и съхраняване на въглерод (Global Carbon Capture and Storage Institute Ltd), Австрия, информираха от правителствената пресслужба.

Global CCS Institute има политика насочена към ускоряване в световен мащаб на изграждането на инсталации за улавяне и съхраняване на въглерод. Тя е обявена от австралийското правителство през 2008 г., официално стартира през април 2009 г. и е със статут на самостоятелно юридическо лице от юли т. г. До този момент институтът е получил международна подкрепа от около 20 национални правителства и над 80 водещи корпорации, неправителствени и научни организации. Общият брой на членуващите е 163, като в това число влизат Канада, Китай, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Европейската комисия, Световната банка и др.

Със своето присъединяване, като правителствен член на Global CCS Institute българската държава се ангажира да работи в сътрудничество с правителства, неправителствени организации и с частния сектор за улавянето и съхраняването на въглерода и да допринася за решение на проблема с изменението на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.