1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правят биогориво от текила

Правят биогориво от текила

Два от видовете агаве дават далеч по-високи добиви на биогориво отколкото царевицата, пшеницата, соята или соргото

Учени от университета на Илинойс са установили, че растението агаве, от което се прави текилата, може да бъде отлична съставка за производството на биогорива, съобщава сайтът Inhabitat, цитиран от 3e-news.ne. Според доклад, публикуван в журнала „Климатична промяна, биология, биоенергия”, два от видовете агаве дават далеч по-високи добиви на биогориво отколкото царевицата, пшеницата, соята или соргото.

Макар че агавето се използва предимно за производството на текила, то може да бъде отглеждано и за биогорива. „Трябват ни суровини за биогорива, които не водят до нежелани промени в земеползването. Биомасата от агаве може да бъде страничен продукт от производството на текила. Така няма да има нужда от заемането на допълнителни площи обработваема земя”, смята Сара Дейвис, която е специалист по биоенергия.

„Необходими са обаче още проучвания, които да установят кои видове агаве са с най-висок добив и ще бъдат най-подходящи за производство на биогорива в полусухите региони на света”, допълни тя. Според специалисти местата, където новото откритие може да бъде приложено най-успешно са Африка, Австралия и Мексико.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.