Правят ток от боклука в Суходол

За изграждането на инсталацията общината е платила 2 млн. лв.

Столична община ще произвежда ток от сметищния газ на депото в Суходол. Това обяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на инсталацията за преработка на метан, пише econ.bg. Произведеният по новата система ток ще се изкупува от ЧЕЗ на преференциална цена като "зелена енергия". За изграждането на инсталацията общината е платила 2 млн. лв.

„Очакваме тази инвестиция да се върне за около две и половина години”, обясни Фандъкова. Според нея, кметството може да печели от инсталацията, след като инвестицията се върне. Освен ток съоръжението щe произвежда и топлинна енергия.

Зам.- кметът по екологията Мария Бояджийска обясни, че в бъдеще няколко общински сгради в Суходол ще се топлят по този начин. „Това ще е следващата стъпка. Инсталацията ще работи 15 години. Предвиждаме при включване на втория етап от депото да се монтират допълнителни инсталации за производство на енергия”, коментира тя. Инсталираната мощност е 815 киловата, изгаря по 3 млн. кубични метра сметищен газ и се очаква да  произвежда 6,5 млн. киловата годишно, съобщи в. "Монитор".

Междувременно, вчера от гражданска инициатива „Справедливост” поискаха промяна в начина на изчисление на такса "смет". Според сдружението, таксата в София трябва да се изчислява на базата изхвърлено количество боклук, а не върху данъчната оценка на имота.

"В момента тази система е неприложима в София, защото повечето хора нямат постоянна адресна регистрация", коментира Мария Бояджийска. За да заработи подобна система, щели да бъдат нужни големи инвестиции.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.