1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Преброяват зимуващите птици в Бургаско

Преброяват зимуващите птици в Бургаско

Три екипа, състоящи се от орнитолози и доброволци, ще посетят няколко вътрешни водоема в региона

Орнитолози от Българско дружество за защита на птиците и експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас ще вземат участие в среднозимно преброяване на водолюбивите птици в региона и тази година. Ежегодното проследяване на числеността на зимуващите водолюбиви птици у нас ще се проведе от 14 до 16 януари на територията на цялата страна.

В Бургас през дните, в които традиционно се провежда среднозимното преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици, три екипа, състоящи се от орнитолози и доброволци, ще посетят няколко вътрешни водоема в региона. Такива са язовирите Церковски, Траяново, Крушево, рибарници Карнобат и по-малки микроязовира и поречия на реки, разположени около селата Черково, Екзарх Евтимово, Малина, Зорница и град Средец.

Специално внимание, в един от дните на среднозимното преброяване, ще бъде отделено на Бургаските езера. През този ден, рано сутринта, трите екипа ще броят гъските, посещаващи за нощувка езерата Вая, Атанасовско и комплекса Мандра – Пода. По-късно ще бъде отчетена и числеността на другите видове птици, които езерата приютяват през зимата. Ще се броят и водолюбивите птици по Черноморското крайбрежие от язовир Ахелой на север до село Резово на юг. По-важните места от този голям маршрут са Поморийското езеро, рибарници Съдиево и язовир Ясна поляна.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е част от общоевропейското преброяване и е официално приета методика за наблюдение в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Целите му са да се определи размерът на европейските популации на тези видове птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват. Много от местата със струпване на водолюбиви птици през зимата у нас са орнитологично важни места и са включени в мрежата НАТУРА 2000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.