1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пречиствателна станция и нова канализация за 97.6 млн. лв. ще има Костинброд

Пречиствателна станция и нова канализация за 97.6 млн. лв. ще има Костинброд

Проектът се финансира от ОП "Околна среда 2007 - 2013 г.”

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Костинброд ще подпишат договор за безвъзмездна финансова помощ за интегриран проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводната мрежи на град Костинброд. Проектът е на стойност 97,6 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.”, информират от МОСВ.

Предвижда се да бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ), с капацитет 13 хил. еквивалент жители. По този начин ще се предотврати замърсяването на реките Блато и Белица в района на град Костинброд. По проект ще бъде изградена общо 44 км канализационна мрежа и 41 км водоснабдителна мрежа.

С предвидените инвестиционни мерки ще се намалят загубите на питейна вода и ще се подобри качеството й. По приоритетна ос 1 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места” са договорени близо 2,95 млрд. лв. (117,5% от средствата за сектора).

От тях са изплатени над 363 млн. лв. В изпълнение са 119 проекта на стойност 2,765 млрд. лв. Успешно са приключили 81 договора за техническа помощ с общ размер на усвоената безвъзмездна финансова помощ (БФП) 53,8 млн. лв.

Извършено е и окончателно разплащане по 5 договора за изграждане на инфраструктура на общините Бургас (кв. Долно Езерово), Вълчи Дол, Приморско, Главиница и Перник с общ размер на усвоената безвъзмездна финансова помощ 64 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.