1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пречиствателна станция за отпадъчни води ще заработи до есента в Раковски

Пречиствателна станция за отпадъчни води ще заработи до есента в Раковски

Проектът е на обща стойност 58.8 млн. лв.

По график се движат строителните работи по мащабния интегриран воден проект на Раковски. До есента на 2014 г. в града ще бъде пусната модерна пречиствателна станция за отпадъчни води и ще бъдат изградени 71,680 км нова канализационна мрежа и реконструирани 74,485 км водопроводи. Проектът е на обща стойност 58.8 млн. лв. и се финансира от ОП "Околна среда". Реалният старт беше даден на 11 април с изпълнение на линейната инфраструктура, пише stroitelstvo.info.

До момента са изградени 38,941 км канализационна мрежа, близо 30 км е реконструираната  водопроводна мрежа, изградени са около 7 км нови главни канализационни колектори и са реконструирани 281 м  съществуваща канализационна мрежа. Изпълнени са 2047 сградни канализационни отклонения, както и 1659 сградни водопроводни отклонения.

В края на октомври започна изграждането на ПСОВ, като към настоящия момент са изпълнени изкопите, положени са бетонът и фундаментните плочи и са изградени част от стените на селектор, биобасейн и аеробен стабилизатор и на вторичен хоризонтален съединител, посочи кметът. Продължава работата по завършването на стените и изграждането на довеждащия водопровод и водомерната шахта.

Технологията за строеж на ПСОВ е гъвкава и иновативна, като ще се гарантира механичното и биологичното третиране на отпадъците за 17 000 екв. жители в града. Този капацитет може да се увеличи с до 25% при разрастване на инфраструктурата и населението в града.

Главен изпълнител на строителните работи е обединение "ГБС Раковски 2012", в което участват "ГБС-Пловдив" АД, "Главболгарстрой" АД І София и "ГБС – Инфраструктурно строителство" АД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.