1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пред преливане са осем от десетте големи язовира в страната

Пред преливане са осем от десетте големи язовира в страната

Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в министерството на икономиката за проблемите в сферата на въгледобива, пише "Дневник".

Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица.

По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат-Въча" и "Доспат". Според Христозов язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.

"Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата", предупреди Христозов и посочи, че от вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те. 40 на сто от мощностите на АЕЦ "Козлодуй" също са разтоварени, като ще има още намаление, посочи той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.