1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прединвестиционното проучване за реконструкцията на пречиствателната станция в Албена е завършено

Прединвестиционното проучване за реконструкцията на пречиствателната станция в Албена е завършено

Осигурен е финансов ресурс от 32.4 млн. лева по ОП "Околна среда"

Прединвестиционното проучване за реконструкцията на пречиствателната станция в Албена вече е завършено и е внесено за одобрение в МОСВ. След това предстои да бъде избран изпълнител.

Предстои приемане и на идейния проект, съобщи Димитрин Димитров, който ръководи дирекция "Туризъм, еврофондове, международно сътрудничество и екология" в общината, цитиран от infrastructure.bg.

За рехабилитацията на станцията е осигурен финансов ресурс от 32.4 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда". Предвижда се рехабилитация на пречиствателната станция, за да могат да се пречистват отпадъчните води от курорта Албена и село Кранево, изграждане на отвеждащ колектор до Черно море и изместване точката на заустване на разстояние 1 морска миля навътре в морето.

Община Балчик изпълнява и проект за изграждане на трети утаител и дълбоководно заустване на пречиствателната станция в Балчик и разширяване обхвата на канализационната мрежа. За него е осигурено финансиране от 18.8 млн. лв. Извършва се проучване на вилните зони, които предстои да се включат с изграждане на канализация. Ако се установи необходимостта от увеличаване на капацитета на пречиствателната станция, която в момента е с два утаителя и е разчетена за 20 000 еквивалент жители, ще се изгради трети утаител.

Предвидено е и преместване точката на заустване на 1 морска миля навътре в морето и ремонт на вълнолом. Ще бъде разширена  канализационната мрежа на град Балчик с дължина около 6500 метра в кв. "Изток", районите "Сборно място" и "Кулака" и ремонтирана водоснабдителна мрежа по същото трасе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.