1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предотвратиха достъп на осем моторни шейни на територията на Природен парк „Рилски манастир“

Предотвратиха достъп на осем моторни шейни на територията на Природен парк „Рилски манастир“

Горските служители забелязват от далече навлизането на джипове и микробуси, натоварени с моторни шейни в защитената зона на реката

Eксперти от Дирекция на Природен парк „Рилски манастир“ към Изпълнителна Агенция по горите, предотвратиха навлизането на осем моторни шейни в територията на парка в района на  река Илийна. Нарушението е констатирано днес по време на извършване на мониторинг за състоянието на популацията на кафявата мечка. 

Горските служители забелязват от далече навлизането на джипове и микробуси, натоварени с моторни шейни в защитената зона на реката. Експертите реагират на момента като ги спират и ги пренасочват за движение по разрешените за ползване от тях трасета.

Със Закона за горите е въведено ограничение за движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (в това число влизат и моторните шейни). На тях се разрешава да се движат само по обозначени трасета, определени с ред в специална наредба.

Природен парк „Рилски манастир“ призовава гражданите при установяване на нарушение в горските територии на парка да сигнализират на тел. 112, с цел своевременно извършване на проверка, установяване на нарушителите и предприемане на всички законосъобразни действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.