1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предприятията от сектора на дърводобива сами ще избират борсовите си посредници

Предприятията от сектора на дърводобива сами ще избират борсовите си посредници

Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов, който отговори на депутатско питане в парламента

Предприятията от сектора на дърводобива ще избират сами с кои борсови посредници да сключват договори. Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов,  който отговори на депутатско питане в парламента от народния представител Антон Кутев („Коалиция за България”)  относно определянето на брокери за продажба на дървесина през Софийската стокова борса. 

На дърводобивните предприятия за пръв път бе дадена възможността да продават дървесина през стоковата борса. Според регламента на борсата те трябва да сключат договори с фирми борсови посредници, които ще извършват сделките от тяхно име.  

Кутев попита министъра на земеделието и храните по какъв критерий са подбрани брокерските къщи и каква комисионна ще получават те, както и защо договорите ще бъдат сключвани само през Софийска стокова борса, а не и другите борси в страната". ССБ има само 50 брокера, а фирмите, които имат право да търгуват с дървесина са над 1000”, посочи депутатът. 

На свой ред Мирослав Найденов отговори, че ССБ има дял над 90% от комисионните сделки в страната. Освен това повечето институции работят с нея и я препоръчват, допълни министърът.  По думите му, целта е да се осъществява по-добър контрол върху предлаганата дървесина. „Изпратихме писмо до директора на софийската борса с молба за установяване реда на търговия с дървесина. Те ни препоръчаха 6 фирми, членки на борсата. Копие от това писмо е изпратено до всички държавни предприятия за дървообработване, които по свой избор могат да избират с коя да сключат договор”, каза Мирослав Найденов.

Той допълни, че вече се е обърнал към директорите на другите борси в страната да предложат свои фирми и методика за продажба. „Срещата с директорите на пловдивската и русенската борси беше определена тази седмица. Тя не се състоя заради това, което се случи в село Бисер”, обясни министър Найденов. По думите му, до момента няма продадени количества дървесина през ССБ. 

 „Разбрахме се, че е хубаво да има и други борси. Остава въпросът как определихте фирмите. Получили сте писмо от шефа на борсата, който ви е препоръчал определени фирми, но факта, че и вие ги препоръчвате означава, че влизате в противоречие с правилата за конкуренцията. Това са огромни пари, защото до колкото разбрах имате амбициите да увеличавате дърводобива и те ще станат още повече”, репликира Антон Кутев. 

„Фирмите не са препоръчани от министерството. Просто е препратено писмото-сведение от ССБ на директорите на държавните предприятия с фирмите, с които могат да сключат договори, но те са в правото си сами да изберат с кого да подпишат”, отговори земеделският министър Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.