1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предсказват мегаземетресение в Боливия

Предсказват мегаземетресение в Боливия

Много учени се опасяват, че големи трусове като този в Япония, могат да зачестят в разломните зони на планетата

Два милиона боливийци са изложени на риск от мегаземетресение, което може да достигне 8,9 по скалата на Рихтер, предупредиха американски учени, цитирани от АФП и БТА. Подобно бедствие би било 125 пъти по-мощно от това, което се предполагаше, че може да удари тази латиноамериканска страна.

"Никой не знаеше, че предишните прогнози са толкова подценени", каза авторът на проучването Бенджамин Брукс от Американския университет на Хавайските острови. Но при подробен анализ на GPS данни, регистрирани на източния склон на планинската верига, се оказа, че през вековете се е натрупало огромно подземно напрежение, което може да доведе до земетресение със сила 8,7 - 8,9 по скалата на Рихтер.

Учените откриха разлом от 100 километра, който ако освободи "заключената" в него енергия, може да причини голямо природно бедствие. "Надяваме се тази информация да стигне до широките слоеве на населението, така че то да е предупредено за опасностите", каза Бенджамин Брукс.

Мегаземетресенията, които се наблюдават през последните години (9 по Рихтер в Япония през месец март и 8,8 в Чили през февруари 2010), накараха специалистите да актуализират предишните си прогнози.

Много учени се опасяват, че големи трусове като този в Япония, могат да зачестят в разломните зони на планетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.