1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представят туристическата атракция „Тектонски гребен Калето”

Представят туристическата атракция „Тектонски гребен Калето”

Събитието се организира в рамките на Десетото международно туристическо изложение „Културен туризъм”– Велико Търново

Дегустация на прочутия местен специалитет – „лучник” от село Реселец и пресконференция на община Червен бряг ще се проведе на 18.04.2013 г. (четвъртък), от 17.30 ч., в залата за дискусии на изложбена зала „Рафаел Михайлов”, град Велико Търново. Събитието се организира в рамките на Десетото международно туристическо изложение „Културен туризъм”– Велико Търново, провеждащо се от 18 до 20 април 2013 година. В пресконференцията ще вземат участие Павлин Фильовски, кмет на Община Червен бряг, Георги Петров – зам.-кмет на община Червен бряг и Диана Димитрова – ръководител на проект  Развитие на туристическата атракция „Тектонски гребен Калето”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“.

В рамките на проекта е изградена туристическа инфраструктура и автономно осветление с фотоволтаични панели по екопътеките, свързващи уникалните природни забележителности „Тектонски гребен Калето” и природната забележителност „Реселешки кукли”, които са част от дълъг карстов каньон, образуван преди 70 млн. г. в района на село Реселец, община Червен бряг. Причудливите скални фигури и образувания, на места достигат до височина от 60 метра. Те са образувани в каньона по долината на 3-те реки, преминаващи край селото и вливащи се в река Искър. Сладките води на една от тях – река Ръчене определят уникалния, запомнящ се вкус на прочутия местен лук, от който се приготвя традиционният „лучник”. Село Реселец, община Червен бряг е едно от най-населените села в Севрозападна България. Основният поминък е свързан с развитие на туризма и туристическите атракции, лов, риболов, развитие на местните занаяти, съхранение на местните обичай и традиции. По време на международното туристическо изложение ще бъде пресъздаден един от запазените местни ритуали „Водици” от самодейци към читалището в селото. В село Реселец се намира и непроучената късноантична и средновековна крепост „Калето” - пазител на прохода и пътя, свързваща Карпатите с Бяло море. Тези факти ще бъдат представени в 10-минутния рекламен филм „Ден сред феномените на село Реселец”, създаден в рамките на проекта.

Проект „Развитие на туристическата атракция „Тектонски гребен Калето”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“ се изпълнява от община Червен бряг по Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010/044, съфинансиран от Европейския съюз чрез ЕФРР и държавния бюджет на Република България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.