1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстои мащабна инвестиция във вятърни генератори в община Балчик

Предстои мащабна инвестиция във вятърни генератори в община Балчик

Насрочени са срещи за обществено обсъждане на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда

Предстои поредна мащабна инвестиция във вятърни генератори в община Балчик. Софийското дружество "Див Уинд"* възнамерява да построи енергиен парк "Дъбрава", в който ще се включват 73 перки. Очаква се строителството да започне възможно най-скоро. Това коментира за Econ.bg Каспер Йорн Йенсен - проект-менинджър в "Див Уинд”. Той отказа да посочи в какъв размер ще бъде направената инвестиция.

Инвестиционното предложение предвижда и изграждане на подстанция и съпътстваща пътна и кабелна инфраструктура в землищата на шест балчишки села - Дропла, Дъбрава, Кремена, Царичино, Сенокос и Соколово. Насрочени са срещи за обществено обсъждане на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Те трябва да се състоят на 2 април. Първите дискусии ще бъдат от 9,00 часа в пенсионерския клуб на село Соколово, по-късно от 12,00 е срещата в клуба на село Дъбрава, а следобед от 15,00 часа инвестицията ще се разисква в заседателната зала на Община Балчик. За жителите на селата Царичино, Сенокос, Дропла и Кремена ще бъде организиран транспорт, посочва Радио Варна. 

Докладът за въздействието върху околната среда и върху защитени зони “Белите скали”, “Батова”,” Балчик” и “Крайморска Добруджа” за опазване на дивите птици, природните местообитания и дивата флора и фауна са на разположение на интересуващите се всеки работен ден в община Балчик и в кметствата на селата, чиито землища засяга инвестицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.