1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстои цялостна реконструкция на градския парк „Свети Георги“ в Добрич

Предстои цялостна реконструкция на градския парк „Свети Георги“ в Добрич

Проектът на стойност 5 млн. лв. включва ледена пързалка, скейтпарк, водна серпентина, велоалеи

Нов проект на стойност 5 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ ще започне да реализира община Добрич. В него се предвижда цялостна реконструкция на Градски парк „Свети Георги". Дейностите включват подобряване условията за прекарване на свободното време, спорт, отдих и туризъм в парка, който е един от най-старите и красиви в страната.

Създаден е през 1867 година и е сред петте най-стари градски паркове в страната и представлява паметник на градинското парково изкуство. Предстои да бъдат реновирани около 230 кв. м паркова площ като ремонтните работи ще обхванат четирите части на езерото. Едната от тези части се предвижда за ледена пързалка. Планирано е изграждане на нови зони - скейтпарк, арт площад, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. В обхвата на проекта попада и мемориален комплекс „Хан Аспарух", за който е предвидено художествено осветление. Ще бъдат доставени и монтирани съоръжения за фитнес на открито, пейки, фонтани, осветителни стълбчета, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане. В рамките на проекта ще се преасфалтират всички алеи с обособяване на велотрасета. Ще бъдат ремонтирани мостовете, предвижда се затревяване на зелените площи, нови широколистни и иглолистни дървета и много градински растения. Това е само първият етап с гарантирано финансиране.

Схемата предвижда при всяко освобождаване на финансов ресурс в следствие на проведени процедури или в самата оперативна програма, този договор да бъде анексиран и да се изпълнят част от десетте допълнителни обекта, които община Добрич е заявила в МРРБ. Това са Улица „Ген. Колев", Арт площад, Градина „Романтика", Паркови алеи етап I и II, Централна алея спортна зона „Простор", Трасе за екстремно колоездене, Многофункционални игрища и Футболно игрище. Сумата за тези обекти също е 5 милиона лева.

Предвижда се строителството на обектите от първата част на проекта да започне тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.