1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстоят проверки за нерегламентирана търговия с диворастящи растения

Предстоят проверки за нерегламентирана търговия с диворастящи растения

При констатирани нарушения екологичното законодателство предвижда глоба от 100 до 5000 лева за физически лица

Предстоят проверки от РИОСВ-Шумен за нерегламентирана търговия с диворастящи растения. Мярката се налага с цел опазване на диворастящите застрашени и защитени растения и видове. От екоинспекцията са изпратени писма до 15-те общини в Шуменска и Търговищка област във връзка с техните правомощия, визирани в Закона за биоразнообразието, да съставят актове при констатирани нарушения. Нормативният акт, с който се налага забраната е Заповед на кмета на съответната община. Обратна информация за предприети действия от общинските администрации е вече депозирана в екоинспекцията. За засилване на контрола в периода около пролетните официални и църковни празници ще бъде потърсено съдействието и на Регионалното управление по горите в Шумен и Дирекцията на Природен Парк "Шуменско плато" - информират от инспекцията.

Съгласно Закона за опазване на околната среда, във връзка със Закона за биоразнообразието и Закона за лечебните растения е забранено брането с цел търговия на диворастящи застрашени и защитени растения и видове под ограничителен режим на ползване. Такива са снежното кокиче, пролетната циклама, оливиеров минзухар, битински синчец, горска теменуга, кукуряк, иглика, божур, кукувиче грозде и др. Забраните важат и за клонки от бодлив и подезичен залист, както и на луковици, туфи и коренища, предназначени за засаждане.

За опазване на диворастящите застрашени и защитени растения и видове под ограничителен режим на ползване е необходимо при употребата им за лични нужди с цел украса или като лекарство, същите да се отрязват с нож или ножица ниско до земята, като се запазват луковиците, коренищата или коренчетата, тъй като повечето от тях са многогодишни видове, както и да не се използва взет от природата посадъчен материал от такива растения - луковици, коренища, туфи.

При констатирани нарушения екологичното законодателство предвижда глоба от 100 до 5000 лева за физически лица, и от 500 до 10 000 лева - за юридически.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.