1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предвиждат конфискация на автомобили и АТВ-та, които са навлезли в природните паркове

Предвиждат конфискация на автомобили и АТВ-та, които са навлезли в природните паркове

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е внесла предложението в Министерския съвет

Промени в Закона за защитените територии предвиждат конфискация на автомобили и АТВ-та, които са навлезли в природните паркове, съобщиха в. "Сега" и в. "Труд". Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е внесла предложението в Министерския съвет. Според нея глобите са неефективни, въпреки че размерът им е между 100 и 5000 лв., тъй като масово не се плащат.

Министърът даде за пример Седемте рилските езера, където според нея предприемачи от Дупница и Сапарева баня превозват туристи до хижа "Пионерска". Екоминистерството се опитало да реши проблема миналата седмица, като организирало среща с представители на общината и екоорганизации. На нея обаче превозвачите заявили, че не смятат да спазват забраната, защото им пречи да си изкарват прехраната. "Като се конфискуват 1-2 джипа, ще видим дали ще продължат да го правят", добави тя.

В момента превозни средства могат да навлизат в защитените територии само в изключителни случаи като пожари, за да може да се евакуират туристи от хижите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.