1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предвиждат се 800 хил. куб. м дърва за огрев през новия отоплителен сезон

Предвиждат се 800 хил. куб. м дърва за огрев през новия отоплителен сезон

От 12 август тази година продажбата на дървесина от Държавен горски фонд се осъществява чрез търгове

През отоплителен сезон 2011-2012 г. необходимостта на населението от дърва за огрев ще се осигурява по два основни начина: чрез закупуване на добити дърва от склад или чрез продажба на стояща дървесина, суха и паднала дървесина и остатъци от дървесина в сечищата. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на питане на Меглена Плугчиева относно проблемите в горския сектор.

По информация от държавните предприятия, вследствие на повишеното търсене, се предвижда през новия отоплителен сезон да бъдат предоставени приблизително 800 хил. куб. м дърва за огрев на физически лица за лична употреба.

От 12 август тази година продажбата на дървесина от Държавен горски фонд се осъществява чрез търгове с явно или тайно наддаване, като изключение се допуска само в случаите за задоволяване на нуждите на физически лица за лична употреба. Разпореждането е на изготвено съгласно чл 163 от Закона за горите.

Разчетът за добив и реализация на дървесина от Държавния горски фонд по финансови планове за 2011 г. възлиза на 4 445 хил. куб. м, като към 31 август тази година е отчетена продажба на 2 993 хил. куб. м, което представлява 67% изпълнение. Не се наблюдава изоставане в средномесечните разчети за реализация на дървесина. За сравнение, през същия период на 2010 г. са отчетени 2 626 хил. куб. м, или през тази година имаме увеличение в продажбите на дървесина с 367 хил. куб. м спрямо миналата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.