1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предвиждат цялостна реконструкция на зоологическата градина в София

Предвиждат цялостна реконструкция на зоологическата градина в София

Ще се изгради система за електронен контрол на достъпа за посетителите

След като в началото на годината по предложение на заместник-кмета по култура Тодор Чобанов "Зоологическа градина София" бе преобразувана от бюджетно в общинско предприятие с цел да се подобри състоянието й, сега модернизацията на парка започва да се изпълнява с леки стъпки. Ръководството на зоогическата градина подготвя проект, който предвижда цялостна реконструкция на мястото, като същевременно с това Столична община обяви обществени поръчки и за ремонт на част от обектите и изграждане на електронна система за билети. Годишният бюджет на столичното предприятие е 2.5 млн. лв., а през 2012 г. с 500 хил. лв. по-малко.

С малки стъпки

Основната цел за промяната на статута на "Зоологическа градина София" е обектът да има възможност да кандидатства за европейско финансиране, както и да осъществява определени сделки, сред които размяната на животни с други паркове и продажбата им.

Освен това преобразуването на зоопарка вече му позволява той да е финансово по-независим, тъй като досега средствата от продадените входни билети се внасяха в общината, а после тя ги връщаше под формата на годишна субсидия.

Една от настъпилите промените сега е, че се подготвя проект от холандския архитект Ерик ван Влиет за цялостна реконструкция на мястото. Арх. Влиет е едно от известните имена в областта на проектирането на нови и реконструкцията на стари зоологически съоръжения, като в портфолиото му има съоръжения както в Европа, така и в Азия и Южна Америка.

Планът, който разработва холандският архитект, е в напреднала фаза и в следващите месеци трябва да бъде представен в общината. "Най-вероятно след това ще бъде сформиран екип с български архитекти, който да разгледа проекта и да предприеме действия за неговата реализация", казва директорът на зоопарка д-р Иван Иванов. По негови думи се очаква ремонтът да започне през следващата година.

Обновяване на обекта

Една от реконструкциите, които се предвиждат е изграждане на система за електронен контрол на достъпа за посетителите в зоопарка. Прогнозната стойност на поръчката е 50 хил. лв., като според критериите за възлагане ще бъде избран кандидатът предложил най-ниска цена. Целта на процедурата е да бъде засилен контролът на достъп до парка, като системата ще отчита ежедневно броя на продадените билети и броя на посетителите. Ще бъдат въведени и електронни карти за многократно ползване. От бъдещия изпълнител се очаква да достави, монтира и обучи персонала на общинското предприятие да борави с апаратурата.

Освен възстановяване на съоръженията в зоопарка се предвижда и обновяване на животинските видове. Общината е задействала процедура за транспортиране на животни от испанската зоологическа градина "Селво Авентура" с индикативна стойност от 48 хил. лв. По думите на директора на зоологическата градина, вече е избрана фирма, която ще достави новите попълнения сред животните, като в момента се подготвя нужната документация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.