1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прекаленият риболов е унищожил над 90% от някои видове риба

Прекаленият риболов е унищожил над 90% от някои видове риба

През 1998 г. рекордно високи температури са умъртвили около 16% от кораловите рифове по света

Прекаленият риболов, замърсяването, използването без мярка на торове в земеделието и окисляването на Световния океан, предизвикано от емисиите въглероден диоксид се превръщат в изключително опасна комбинация, която създава непосредствен и безпрецедентен в човешката история риск от катастрофичното изчезване на огромно количество морски животни. Ако сегашните тенденции продължат със същото темпо, масовото измиране на цели видове заради човешката деност ще бъде неизбежно.

Това е заключението на десетки водещи специалисти, събрали се за пръв път в Оксфорд да обсъдят всички натрупвания на негативни фактори върху Световния океан. Предварителният им доклад от името на Международната програма за състоянието на моретата (Ipso) бе разпространен в понеделник, а пълната му версия ще бъде публикувана по-късно. 27-те учени, представляващи 18 организации от 6 държави, представиха и 4 специални проучвания.

Предупреждението им в общия доклад е категорично - създадени са условия, асоцииращи се с всяко от предишните масови измирания на видове в историята на Земята.

"Откритията ни са шокиращи. Докато обсъждахме кумулативния ефект от това, което хората правят с океаните, последиците се очертаваха все по-лоши и по-лоши, отколкото всеки един от нас е допускал досега. Ситуацията е много тревожна и изисква решителни действия на всяко равнище. Очакват ни последици за човечеството, които ще се случат още при сегашното поколение и които ще повлияят на децата ни и поколенията след тях", казва Алекс Роджърс, научен директор на Ipso.

Колегите му твърдят, че изливането в моретата на торове, с които се подхранва почвата, създава огромни мъртви зони с тотално или почти пълно отсъствие на кислород, а в такава среда рибите и другите морски животни не могат да оцелеят.

Като се добавят затоплянето на водите и повишаването на киселинността им, се получават същите условия, при които преди около 55 милиона години напълно са били ликвидирани половината от дълбоководните видове, твърдят още учените.

Прекаленият риболов е унищожил над 90% от някои видове риба. През 1998 г. рекордно високи температури са умъртвили около 16% от кораловите рифове по света и възможно увеличеният риск за коралите да е първата стъпка към глобалното изчезване на морски видове.

"Водещите специалисти на света са изненадани от темпото и мащабите на промените, които наблюдаваме. Предизвикателствата към бъдещето на океаните са огромни, но за разлика от предишнитепоколения ние знаем какво трябва да се направи", коментира Дан Лафоли от Международния съюз за защита на природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.