1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Преливат два язовира във Врачанско

Преливат два язовира във Врачанско

Стената на язовир „Рогозен” е във видимо добро състояние

Изкуствените водоеми "Рогозен" и "Хайредин" във Врачанско преливат, информираха от pressadaily.bg.

Стената на язовир „Рогозен” е във видимо добро състояние. Водоемът е пълен на 100%. Той прелива през преливника със 100 литра в секунда. Добро е и състоянието на стената на язовир „Хайредин”. През преливника му минават 5 куб.метра в секунда.

Още на 1 август със заповед на Кмета на общината бе разпоредено на кметовете на населени места, кметските наместници и концесионерите на язовирите да проверяват техническото им състояние и при възникнал проблем незабавно да уведомят дежурния по община.  

Отново със заповед на кмета беше сформирана  и комисия за оглед и предварителна оценка на нанесените щети от наводненията в населените места на общината върху общинската инфраструктура и частни имоти.

Съвместно със специалисти от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите в България-област Враца беше извършен подробен оглед и започна изготвяне на необходимата документация, която да бъде изпратена в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за финансиране.

Едновременно с това Община Враца подготвя обобщена справка която да бъде изпратена до Министерски съвет за сумата необходима за неотложни аварийно–възстановителни дейности в общината която да послужи за кандидатстване за финансиране от Европейския фонд за солидарност.

В петък (1 август) аварийно бяха извършени неотложни укрепителни работи, чрез насипване на един от мостовете в с.Девене. В неделя (3 август) започнаха възстановителните работи на моста в с. Три Кладенци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.