1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Преструктуриране на водните дружества?

Преструктуриране на водните дружества?

Дружества, свързани с управлението на водите, вероятно ще имат специален статут на публични предприятия

Дружества, свързани с управлението на водите, сред които три напоителни дружества към Министерството на земеделието и храните и "Язовири и каскади", вероятно ще се преструктурират до публични предприятия по модела на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, пише economynews.bg.

Това отговори министърът на околната среда и водите Нона Караджова на въпроси за водната стратегия. За целта ще се осъществят консултации с дружествата и всички заинтересовани страни в процеса. По думите на министъра около идеята дружествата да имат специален статут на публични предприятия има сравнителен консенсус. През следващите шест месеца ще се направят подробни консултации със Световната банка, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Генерална дирекция "Регионално развитие" към Европейската комисия с оглед включването на проектите от водния сектор за следващия програмен период, отбеляза министърът. По думите й това засяга малките пречиствателни станции за между 2 000 и 10 000 еквивалент жители, евентуалното осигуряване на публично-частни партньорства и дофинансирането със средства от банките. Консултациите са договорени на работна среща с институциите наскоро. Има идеи, които ще споделим с банките, смятаме, че тяхната помощ е добра, тъй като имат опит в мениджмънта на тези процеси в цяла Европа и света, коментира Нона Караджова.

Според екоминистъра няма разногласия между Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството по няколко краткосрочни мерки по водната стратегия. Те са свързани с мастерплановете, разработването на примерен договор между асоциациите по водоснабдяване и ВиК-операторите, за обособените територии, на които ще се предоставят услуги, както и за учредяване на собствеността, посочи министър Караджова.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.