1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Превенция и мерки за обезопасяване на горите и земеделските площи от пожари

Превенция и мерки за обезопасяване на горите и земеделските площи от пожари

Санкциите за нарушителите са в размер от 100 до 1 000 лв.

Основните причини за възникването на пожарите е човешка небрежност: в 1% от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99% причина за огнените бедствия е човешка дейност, било небрежност или умишлени действия, сочи статистиката.

Превенция и мерки за обезопасяване на горите и земеделските площи от пожари:

Забранява се паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. Санкциите за нарушителите са в размер от 100 до 1 000 лв. По време на пожароопасния сезон се забранява още изхвърлянето на горими отпадъци, които трябва да се депонират само на определените за целта места. Абсолютно забранено е "паленето на стърнища", паленето на огън на открито във ветровито време, забранено е изхвърлянето на фасове и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.

Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Изгарянето на растителни или други отпадъци, особено при наличието на вятър, крие сериозна пожарна опасност и нерядко води до сериозни огнени бедствия, отбелязва Дарик радио.

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара. В дворовете палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене-съдове с вода и пясък, лопати, тупалки и др. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. Никога не оставайте накладения огън без наблюдение! Забранено е паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращите се в съседство трайни насаждения, селскостопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски масиви.

При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, обадете се на телефон 112.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.