1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Превръщат пещерата "Леденика" в природна атракция

Превръщат пещерата "Леденика" в природна атракция

Предвижда се в най-посещаваните зали на пещера да бъдат изградени отделни тематични и атрактивни модули

Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” към Изпълнителната агенция по горите и Община Враца спечелиха проект, одобрен по схемата за развитие на туристическите атракции на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г за превръщането на пещерата „Леденика” в природна атракция.

Предвижда се в най-посещаваните зали на пещерата да бъдат изградени отделни тематични и атрактивни модули, обединени в светлинно-музикален спектакъл. Чрез модерни технологии в концертната зала и при "Езерото на желанията" ще има прожекции върху воден екран, а при малката пропаст с музика и звукови ефекти ще се реализира шоуто „Вулканът”.

Пред входа на пещерата предстои изграждане на образователен-интерпретативен модул "Прилепа", като за целта ще бъде извършена рехабилитация и разширяване на съществуващия информационен център. Също така ще бъде обзаведена съвременна  прожекционна зала, където посетителите ще получават информация за пещера "Леденика", природен парк "Врачански Балкан" и неговите забележителности, флора, фауна и културно-историческо наследство. Акцентът ще бъде поставен върху ендемитния вид бръмбар-сметломразец. Негов уголемен макет ще посреща посетителите на пещерата. Край нея ще бъдат изградени два модула - анимационен "Приказната алея" и спортно-развлекателен "Мама, татко и ние".

В проекта е включено и атракционно туристическо влакче, което ще осъществява връзката между Природозащитния център "Натура 2000" във Враца.  Предвидени са изграждане на нов водопровод от хижа „Леденика” до входа на пещерата „Леденика”, пречиствателно съоръжение с биологично очистване и последващо използване на водата, обновяване на съществуващия паркинг, удължаване на съществуващата алея за хора с увреждания, оформяне на околни пространства, поставяне на указателни табели и изграждане на две екопътеки с туристически маршрути Горно Озирово – Леденика и Враца – Леденика. Проектът ще стартира през есента и е с общ бюджет 5 282 000 лв. Срокът на изпълнение е две години.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.