1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2010 г. ще бъде приет Национален план за развитие на възобновяемите енергийни източници

През 2010 г. ще бъде приет Национален план за развитие на възобновяемите енергийни източници

До този момент има подадени 112 проекта за ветрогенератори с обща мощност 8950 мегавата

Национален план за развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъде приет юни-юли тази година. Това съобщи на дискусия за възобновяемите енергийни източници министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той посочи, че ВЕИ са ограничен ресурс, за който има по-голямо търсене, което от своя страна е добър атестат за привлекателните базови условия. „Факт е, че сега системата функционира по един неустойчив начин. Бумът във ВЕИ-та е следствие на кризата в недвижимите имоти, тъй като голяма част от средствата, които не са били насочени към недвижими имоти са насочени във ВЕИ”, посочи Трайков. По думите му това води до спекулация и в този сектор. „Има нещо, по което има всеобщо съгласие и това е, че системата се нуждае от усъвършенстване, прецизиране или по-радикална промяна на някои правила”, уточни той.

Подадените заявления за енергия, добивана посредством възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), са за над 12 хил. мегавата. Това каза на дискусията Нона Караджова. Тя посочи, че проблем представлява конфликтът по отношение на проектите, които са в близост до защитени зони по НАТУРА, за което страната ни има няколко наказателни процедури. По думите й проблем е и много лошото териториално планиране в България, като визира конфликта при строителство на ВЕИ генератори и развитието на екологичния туризъм.
„Целта на нашето предложение е временно да бъде преустановено приемането на нови заявления за фотоволтаични паркове и вятърни генератори”, посочи Караджова. Националният план за възобновяемите енергийни източници ще бъде подложен на екологична оценка, което ще даде една предвидимост и прогнозируемост за самия бизнес. Нона Караджова посочи, че със строителството на ВЕИ се засяга още един стратегически ресурс – плодородни земи в България, а планът ще уточни, кои са териториите, които могат да бъдат обект за развитието на ВЕИ-та. „От всички заявления за 10 хил. мегавата възобновяеми енергийни източници – не повече от 1000 мегавата вятърна и 1000 мегавата слънчева енергия са реални. Целта на днешната среща е как да създадем конкурентен ВЕИ сектор”, посочи Иво Прокопиев председател на КРИБ.

Костадинка Тодорова, директор на дирекция „Възобновяеми енергийни източници” в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма информира, че до този момент има подадени 112 проекта за ветрогенератори с обща мощност 8950 мегавата, както и 33 проекта за фотоволтаични централи с обща мощност 1877 мегавата.Тя посочи, че индикативната цел на България е да има дял от 16 процента производство на електроенергия от ВЕИ сектора. Тодорова каза още, че свързани с енергопреносната мрежа са само два обекта с обща мощност 191 мегававата. Пред реализирането на проектите има три критични точки, отбеляза Тодорова. По думите й това са даването на ОВОС на проектите, смяната на статута на земеделските земи, на които после може и да не се построи нищо, както и процедурите за свързване с енергопреносната мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.