1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2011 г. България е с най-ниски цени на потребителските стоки и услуги в ЕС

През 2011 г. България е с най-ниски цени на потребителските стоки и услуги в ЕС

Това показват данните на Евростат

През 2011 г. цените на потребителските стоки и услуги са варирали силно в страните от Европейския съюз, показват данните на Евростат. Най-ниски цени спрямо средните за 27-те са отчетени в България, където равнището им е било 51 на сто от тях. Под средното равнище са стрували стоките и услугите и в Испания 97% от средното равнище, в Гърция - 95%, в Португалия - 87 на сто, в Словения 84 на сто. Най-високото равнище на цените е отчетено в Дания – от 142 на сто от средното за общността, следвано от Швеция (128 на сто) и Люксембург (122 на сто).

С 10 до 20 на сто по-високи от средните за ЕС са били цените на стоките и услугите в Ирландия (117%), Белгия (112%) и Франция – (111%). В Полша и Румъния цените са били на равнище 60 на сто от средното за ЕС.

Цените на храните и безалкохолните напитки също са били най-евтини в България като техните равнища са били 67% от средните за целия Европейски съюз. Най-скъпи са били тези продукти отново в Дания – 136 на сто от средното. Разликите в тази група продукти обаче е по-малка между страните членки отколкото между ценовите им равнища средно общо.

При дрехите отново България е в долния край със 75 на сто по-ниски от средните цени, докато в Швеция те са 133 на сто от средните. Цените на електрониката се оказват най-ниски в Полша – 89 на сто от средните за ЕС, а най-скъпи в Малта – 125 на сто над средните.

При ресторантите и хотелите също има големи разлики в цените между отделните страни. В България отново е най-евтино с ценово равнище от 83 на сто от средното, а в Португалия – най- скъпо със 122 на сто от средното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.